In mei 2017 lanceerde Google een nieuwe software development kit (SDK): Flutter. Een nieuwe ontwikkel-taal met oneindige voordelen, de grootste: één codebase voor applicaties die werken op vrijwel alle schermen met iOS en Android.
Bij Pure Coding wordt al ruim 3 jaar Flutter gebruikt voor het ontwikkelen van mobiele apps. We delen graag onze ervaring, kennis en de voor- en nadelen van deze intuïtieve development kit.

Flutter, wat is het precies?
Waar er doorgaans 2 verschillende codes (iOS en Android) ontwikkeld moeten worden voor 1 mobiele app laat Flutter de experts één code schrijven. Direct voordeel is dat er niet 2 keer een aparte code ontwikkeld dient te worden, waar 2 experts aan hoeven te werken. Een opvallend feit is dat Google de taal ontwikkeld heeft maar toch hebben de ontwikkelaars besloten om het een open source taal dient te zijn. Hierdoor dragen straks duizenden ontwikkelaars bij aan elkaars projecten door code met elkaar te delen. Wordt er voor gekozen om via Flutter te programmeren, kan er gebruik gemaakt worden door van de standaard tools van zowel Android als iOS.
De voordelen van Flutter
Flutter is momenteel één van de meest wendbare ontwikkel talen die er is. Flutter valt namelijk te integreren in bestaande applicaties. Hierdoor besparen programmeurs dubbel werk. Daarnaast is het mogelijk met Flutter real-time te testen of de wijzigingen die aangebracht worden goed in de app komen te staan. Google gaf dit beestje de volgende naam: ‘Stateful Hot Reload’.
De voordelen vallen niet alleen direct in het gebruik van de nieuwe taal van Google. Ook in de organisatie zijn de voordelen zichtbaar. Programmeren gaat een stuk sneller en efficiënter. Daarnaast kan er met meerdere experts naar één project gekeken worden, waar voorheen naar twee projecten gekeken diende te worden. De communicatie en de eenheid werd ook hechter. Zo ontstond er een meer positieve werksfeer.
Pure Coding oprichter Eric-Jan Dijks stelt dat flutter een goede kwaliteit levert en daarnaast nog sneller te ontwikkelen is ook. Een user interface is perfect op maat te maken met alle voordelen van dien, daarnaast werkt de taal Flutter ook perfect voor het bouwen van Progressive Web Apps (PWA).
De nadelen van Flutter
Er zijn verschillende apps die gebruik maken van hardware features van een telefoon, denk aan een camera of microfoon. Flutter ondervindt het nadelige gevolg dat deze functies enkel te gebruiken zijn in de native code (speciaal ontwikkeld voor het specifieke operating system). Inmiddels zijn, door alle ontwikkelaars in de wereld, goede plugins te vinden die het wel mogelijk maakt om deze functies te gebruiken. Edoch leveren ze niet altijd het gewenste effect op. De voornaamste toepassingen wat erg lastig bevonden wordt in de ontwikkeling in Flutter apps zijn de Siri kit van Apple en de Google assistant.